Hypotheek Rentetarieven

From Million Dollar Wiki
Jump to: navigation, search


Wat is een hypotheek?

De term hypotheek (letterlijk: onderpand) of hypothecaire lening (België) wordt gebruikt in twee verschillende betekenissen. Deze hangen samen, maar moeten gescheiden worden. Een hypotheek is in de eerste plaats 'het eerste recht van verkoop'; een zakelijk recht of voorrecht dat op een goed of zaak, meestal een onroerend goed of een schip rust. Dit eigendom wordt in onderpand gegeven of genomen voor een schuld, veelal de geldlening om het onderpand te kopen. Bij een notaris wordt dit zakelijk recht beschreven in een hypotheekakte.

Daarnaast wordt deze lening zelf (officieel hypothecaire lening, hypothecair krediet of lening met hypothecaire zekerheid geheten en meestal verstrekt door een bank) in het gewone spraakgebruik vaak ook hypotheek genoemd.

De geldgever wordt aangeduid als hypotheeknemer (hij verkrijgt het eerste recht van verkoop) of hypotheekhouder. De geldnemer heet hypotheekgever.


Hypotheek vormen

De "klassieke" hypotheek vormen zijn de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek. Moderne vormen zijn de spaarhypotheek, en de beleggingshypotheek. Ook kan gekozen worden voor een aflossingsvrije hypotheek, waarop niet wordt afgelost en waarbij dus alleen de hypotheekrente betaald wordt. Na het verstrijken van de looptijd blijft de hypotheek in stand, maar wordt de lening vernieuwd bij onderhandse akte, hetgeen juridisch novatie of schuldvernieuwing wordt genoemd.


BKR Hypotheek
Als je met een BKR-notering een hypotheek zoekt, zijn de meeste tussenpersonen, geldverstrekkers en banken niet geïnteresseerd. BKR hypotheek informatie: Je wordt gezien als verhoogd risico. Dat een BKR-notering niet altijd voortkomt uit nalatigheid of overmatige uitgaven, interesseert ze niet.

Er komen echter langzaam maar zeker meer partijen op de markt die gespecialiseerd zijn in het verstrekken van hypotheken aan mensen met een BKR-codering (of in andere moeilijkere situaties).


Externe links
hypotheek.rubriek.com